VANLIGE SPØRSMÅL

.

bilder-vhs til dvd-google photo-behandling-personver-oppbevaring og sletting-smalfilm-smalfilm 8mm-smalfilm 16mm-smalfilm 16mm-digitalisering-digitalisering av film-digitalisering av videokassetter-digitalisering av bilder-henter og leverer-levere på døren-videokassetter-digitaliserer videokassetter-vhs-digitalisere-video-spørsmål og svar-dvd-leveringstid-digitaliserte-digitalisere video-digitalisere film-digitalisere bilder-digitalisere vhs

VANLIGE SPØRSMÅL

Hvorfor bevare mine eldre analoge minner?

Dine minner er uvurderlige og uerstattelige. Du har kanskje, som veldig mange andre, eldre smalfilmer, videokassetter og lysbilder liggende. Fordelen med å bevare minnene er todelt: For det første, ved å ha en digital kopi, bevarer du disse minnene for alltid. For det andre tillater moderne teknologier deg å nyte dine digitale videoer og bilder på mange flere måter enn tradisjonelle analoge hjemmevideoer og bilder. Med dine minner i et moderne digitalt format, vil du være i stand til enkelt å dele dine minner med familie og venner.

Hva er den beste måten å bevare mine eldre analoge minner på?

Den beste og sikreste måten å bevare eldre analoge videokassetter, smalfilmer og lysbilder på, er å konvertere dem digitalt til et moderne digitalt format. Når disse er digitalisert, kan dette lagres på  digitale lagringsmedier som USB minnepenn og ekstern harddisk. I tillegg kan du etter digitalisering hos oss til USB minnepenn eller en ekstern harddisk, laste opp og lagre dine minner i «skyen» ved hjelp av en skylagringstjeneste, se dine minner direkte på en Smart-TV, datamaskinen din og laste opp til Facebook, YouTube, osv. Vi formaterer filmfilene og lagringsmediene (USB minnepenn eller ekstern harddisk) på forhånd slik at dette blir enkelt for deg. Dette skiller oss ut fra de fleste andre tilbydere i markedet.

Vi kan også lagre dine minner på DVD, men vi anbefaler ikke dette. DVD er et utdøende lagringsmedie med lavere kvalitet.

Hvorfor er Fidi Video mitt beste alternativ for digitalisering av mine smalfilmer, videokassetter og lysbilder?

Fidi Video bruker avansert utstyr og teknologi, har rimelige priser og utfører alt arbeide hos oss selv i eget studio for å sikre den høyeste kvalitetskontroll. Vi setter ikke bort arbeidet med digitalisering til andre. Med erfaring innen digitalisering av eldre analoge smalfilmer, videofilmer og lysbilder, puster vi liv i minnene og gir glede i generasjoner. Vårt motto er: Profesjonelt. Raskt. Rimelig.

Er det trygt å bruke Fidi Video?

Vi forstår din bekymring for at du skulle miste eller få ødelagt dine verdifulle minner ved å levere dem fra deg. Derfor har vi lagt stor vekt på en sikker og profesjonell håndtering av dine minner fra det øyeblikk vi mottar disse og til du får dem tilbake. Vi håndterer dine minner som om det skulle være våre egne. Ved bruk av avansert digitaliseringsutstyr og gode interne rutiner fra mottak til avlevering, skal du vite at dine minner er i gode hender. Vi har ALDRI tapt eller fått skadet en bestilling.

Hva koster det å digitalisere eldre analoge minner?

Vår prissetting er enkel og svært rimelig. Klikk HER for å se alle våre priser. Her kan du sende en forespørsel på pris: HER.

Hva er leveringstid på en bestilling?

Leveringstid er normalt 2-3  uker. Noen ganger bare noen få dager, smalfilm krever noe mer tid. Du vil bli gitt en mer konkret leveringstid av oss ved mottagelse / innlevering

Hvorfor bruker dere MP4-filmfil i stedet for DV-AVI?

Noen ganger får vi spørsmål om hvorfor vi digitaliserer til MP4 i stedet for til DV-AVI. Årsaken er egentlig ganske enkel. Vi bruker en kodeks som heter H.264 i MP4-filene våre og som anbefales av profesjonelle verden rundt, og antas å være en av de høyeste videokvalitet-standardene som er tilgjengelige . Det er lite eller ingen forringelse i forhold til originalen, ved å bruke h.264-kodeksen i en MP4-fil. Det er dette formatet som praktisk talt alle bruker til å dele videoer på nettet, på web-sider, YouTube, Facebook, iPad og andre lesebrett, iPhone og nesten alle andre mobilenheter, til strømming, osv. osv. DV-AVI ses på som et gammelt og utdatert filsystem (fra 1992) og ble opprinnelig brukt for miniDV-kassetter. I tillegg er DV-AVI filene veldig store. Vi formaterer alt vi digitaliserer slik at du også kan se dine filmer DIREKTE på Smart-TV, datamaskiner, osv. Og ALLE redigeringsprogrammer kan bruke MP-4 filer. Vi gjør det enkelt for deg.

Vil jeg få mine opprinnelige analoge minner tilbake?

Selvfølgelig! Du vil få alle dine originale videofilmer, smalfilmer og lysbilder tilbake – uskadd.

Hvilke formater av eldre analoge minner tar dere i mot?

Videokassetter, m.m:  VHS, VHS-C, S-VHS, S-VHS-C, Betamax, Betacam SP, 8mm, Hi8, Video8, Digital8, MiniDV, HDV, MicroMV, 8cm DVCam, minnebrikker, m.m.

Smalfilm: 8mm (Dobbel8), Super 8mm, 16mm.

Lysbilder (dias): 35mm.

Vi har valgt å ikke tilby digitalisering av analoge bilder og negativer, da det ser ut til at de fleste ønsker å gjøre dette selv. Uansett – om det er noe du lurer på, er det bare å ringe oss eller sende oss en e-post.

Klikk her for kontaktinfo.

Om jeg har minnebrikker fra mitt moderne kamera, kan jeg sende disse til Fidi Video for å få innholdet på USB minnepenn eller en ekstern harddisk?

Du er velkommen til å sende oss dine minnebrikker og/eller DVD-plater. Vi overfører fra de fleste varianter av minnebrikker. Vi tar betalt for hver film vi skal overføre samt for selve lagringsmediet du skulle ønske å ha det på: USB minnepenn eller ekstern harddisk. Hos oss betaler du kun for én minnepenn – uansett antall smalfilmer, videokassetter og lysbilder du sender inn. Om det er nødvendig med flere USB minnepenner, spanderer vi disse. En USB minnepenn kan inneholde mange filmer.  Om det er noe du lurer på, er det bare å ringe oss eller sende oss en e-post. Klikk her for kontaktinfo.

Hva slags innhold aksepterer dere IKKE?

I henhold til norske og internasjonale lover om opphavsrett, kan Fidi Video ikke overføre eller kopiere kommersielle opphavsrettsbeskyttet materiale med mindre copyright-eieren (eier av opphavsretten) gir deg tillatelse til dette. Fidi Video vil heller ikke behandle opptak som betraktes som upassende. Klikk her for våre vilkår og bestemmelser.

Nesten alt jeg har er ikke merket. Hvordan organiserer jeg dette?

Om din eske eller boks er fylt med umerkede og uorganiserte analoge minner, anse dette som SVÆRT normalt. 99% av alle som tar frem gamle minner, kommer inn under denne kategorien. Ikke bekymre deg for mye om dette. Om det likevel betyr mye for deg at f.eks. lysbilder er organisert i en viss rekkefølge, kan du organisere dette etter at du har fått dine minner digitalisert ved hjelp av din egen datamaskin, eller legge lysbilder merket i den nummerrekkefølge du ønsker å få de digitalisert før vi mottar dine minner.

Når det gjelder smalfilmer der du har mange små ruller, kan det også her være en fordel at du nummerer disse om du vet hvilken rekkefølge du skal ha de digitalisert i. (Ofte er dette selvfølgelig ikke mulig dersom filmrullene ikke har datoer eller tekst anmerket på seg).

Videokassetter er det også fint om du nummererer i rekkefølge etter f.eks. etter tidspunkt de er tatt opp.

Hvordan kan jeg vite hvor mye smalfilm det er på en filmrull/filmspole?

Vi har en egen FILMKALKULATOR som kan hjelpe deg med beregning av hvor mye film du har: TRYKK HER.

Ca. spilletid på Super8 og 8mm filmruller, er som følger:
STØRRELSE PÅ RULL
i diameter
FILMLENGDE SPILLETID
Super 8 film
SPILLETID
Dobbel 8 film
7,5 cm. spole 15 meter 3,5 minutter 4 minutter
12,7 cm. spole 60 meter 12 minutter 16 minutter
14,5 cm. spole 90 meter 18 minutter 24 minutter
17,0 cm. spole 120 meter 24 minutter 32 minutter
Spilletid på 16mm film vil være omtrent halvparten av 8mm/Super8 film.

Blir smalfilmene rengjort og sjekket før de blir digitalisert?

Hver filmrull blir inspisert og grundig rengjort for hånd for å sikre best mulig resultat. Dette inkluderer bl.a. manuell støvrensing og smøring. Med dette styrkes kvaliteten på originalfilmen, ofte vesentlig. Vi kan imidlertid ikke reparere f.eks. muggskader og andre skader på selve filmen.

Hvis smalfilmen er røket, vil dere fikse dette?

Ja, smalfilm er ofte røket når vi mottar disse. Fidi Video vil skjøte enkeltfilmer som er røket mot en liten ekstra kostnad for deg.

Hvis noen av mine videokassetter er ødelagt, vil dere fikse dette?

Fidi Video vil reparere ødelagte videokassetter for en mindre kostnad. Vi reparerer de fleste typer kassetter, bortsett fra MiniDV og HDV kassetter.

Jeg fikk overført mine gamle smalfilmer til VHS for mange år siden.
Hvilken versjon skal jeg da sende til dere for å få dette overført til digitalt format?

Om du har både originalfilmene og VHS-kassetter med overførte smalfilmer, anbefaler vi sterkt at du sender oss de originale smalfilmene for å få den beste kvaliteten.

Kommer originallyden i mine smalfilmer med i digitaliseringen?

Ja. For Super 8 filmer med lyd og 16mm smalfilm med lyd, får vi med den originale lyden i digitaliseringen. Vi gjør oppmerksom på at lyden ofte av dårlig kvalitet, noe vi ikke kan gjøre så mye med.

Mine lysbilder er plassert i magasiner og i små bokser. Kan jeg levere mine lysbilder som de er?

Jada. Fidi Video aksepterer magasiner eller små beholdere/bokser med lysbilder. Fidi Video håndterer selvfølgelig lysbildene med stor forsiktighet, men vi må ta ekstra betalt for lysbilder som ikke er i kassetter fordi vi må sette lysbildene i magasiner for å få digitalisert lysbildene. Dette gjelder også lysbilder i karuseller.

Kan jeg bestille flere USB minnepenner senere, etter at jeg har fått min bestilling tilbake?

Ja, Fidi Video lagrer en sikkerhetskopi av alt vi digitaliserer i flere måneder, noe vi er alene om i markedet. Om du ønsker at vi skal sikkerhetskopiere det vi har digitalisert i lengre tid, tar vi en lav kostnad for lagring pr. år. Kontakt oss om pris. Om du ønsker kopi(er) av det vi har digitalisert, oppgir du referansenummeret du finner på enheten du har fått tilbake fra oss. Du kan også bestille filene dine på et hvilket som helst annet lagringsformat enn det opprinnelige, om du skulle ønske dette. Om du kun har digitalisert til DVD (noe vi ikke anbefaler, fordi DVD er et utdøende lagringsmedie), og vil ha kopi av denne, må du sende oss DVD-en. Vi sikkerhetskopierer ikke DVD-er.

Kan en blanding av smalfilmer, videokassetter og lysbilder inngå i en enkelt bestilling?

Ja. Du er velkommen til å overlevere oss en blanding av analoge minner i en enkelt ordre, og Fidi Video vil digitalisere hele bestillingen.

Hvilke formater blir mine analoge minner digitalisert til?

Filformatene vi digitaliserer til er MP4-format for smalfilmer og videokassetter ved bestilling av minnepenner eller harddisk, og JPG for lysbilder. Om du velger DVD, er formatet MPEG2.

MP4 filer leveres med H.264 kodek – en kodek som gir lite eller ingen forringelse av originalfilmene.

MP4 filer leveres i to varianter for videokassetter og 4 varianter for smalfilmvariantene Super 8mm og Dobbel 8mm.

MP4 for videokassetter:
MP4 formatet 720×576 (SD) er formatet våre konkurrenter leverer, og er formatet du så på bestemors TV (4:3). Vi leverer dette en sjelden gang.
MP4 formatet 1280x720p (HD) – er det formatet vi leverer som standard og kan ses i 16:9 (våre konkurrenter gjør ikke dette). 1280x720p er det beste og det mest vanlige formatet ved bestilling hos oss på USB minnepenn, og er beregnet til bruk på PC/MAC, visning direkte på Smart-TV, Google Foto, etc. og er et format som også brukes i alle redigeringsprogrammer.

MP4 for smalfilm:
MP4 formatet 720×576 (SD) er formatet mange av våre konkurrenter leverer, og er formatet du så på bestemors TV (4:3). Vi leverer dette en sjelden gang. Dette formatet er rimeligere, og noen ønsker selvfølgelig dette.
MP4 formatet 1280x720p (HD) – er det formatet vi leverer som standard og kan ses i 16:9 (formatet alle TV-er og monitorer har i dag)
MP4 formatet 1920x1080p (Full HD), brukes også på samme vis som HD-formatet over, og gjelder kun smalfilm og for HDV videokassetter, men koster litt mer.
Begge formatene er gode formater til smalfilm, men 1920x1080p (Full HD) anbefales.
MP4 formatet 2K, brukes også på samme vis, og gjelder kun smalfilm, men koster mer. 2K er litt større enn 1920×1080 og brukes mest av programprodusenter.

Hvilke lagringsformater kommer mine analoge minner på?

Ved bestilling velger du selv hvilket lagringsformat du ønsker å ha dine digitaliserte minner på. Du kan velge mellom USB minnepenn, ekstern harddisk eller DVD, eller en kombinasjon av disse. I tillegg lagrer vi en sikkerhetskopi i 6 mnd. om noe skulle bli ødelagt eller forsvinne for deg, slik at du kan rebestille deler av, eller alt, du har fått digitalisert hos oss. Dette gjelder ikke om du kun har fått digitalisert til DVD.
Du kan, mot en liten kostnad pr. år, bestille sikkerhetskopiering av oss. Da kan vi ta frem filmene dine f.eks. etter 2 år om du vil gi noen videoer i gave.

Er det en grense for hvor mange smalfilmer, videokassetter og bilder jeg kan sende inn til dere?

Nei, det er ingen grense. Vi kan håndtere alle mengder. Det er ikke uvanlig for Fidi Video å motta bestillinger med over 100 små smalfilmspoler og videokassetter, m.m.

Kan jeg streame mine digitaliserte minner?

Ja, du kan streame dine digitaliserte minner f.eks. ved hjelp av tjenesten Google Foto eller Jottacloud (norsk selskap). Og begge er på norsk. Anbefales!

Har Fidi Video en personvernpolitikk som sikrer at mine minner kun kan ses av meg?

Ja, personvernet er særdeles viktig for oss i Fidi Video. Vi vil ALDRI dele informasjon om deg, dine digitaliserte minner, o.l. uten din tillatelse. For mer informasjon, se våre retningslinjer for personvern HER.